Placki z płatków owsianych i amarantusa
Placki z płatków owsianych i amarantusa, które są wynikiem totalnej improwizacji i kulinarnego eksperymentu. I są po prostu IDEALNE. Ciasto jest gęste i nie ma problemu ze smażeniem bez tłuszczu czy przewracaniem na drugą stronę, pięknie wyrastają, są pyszne a przy tym tak zdrowe i lekkie! Czy można chcieć więcej?
SKŁADNIKI:
150 g jogurtu naturalnego
2 jajka
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka czubata mielonego siemienia lnianego
2 łyżki zarodków pszennych (opcjonalnie otręby pszenne)
3 łyżki poppingu z amarantusa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do wysokiego naczynia wlej jogurt,wbij jajko i wsyp mielone siemię lniane. Wymieszaj widelcem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników i dokładnie zmiksuj blenderem.
Placki nakładaj łyżką, małymi porcjami na gorącą patelnie teflonową – ja nie używałam tłuszczu do smażenia. Gdy się zrumienią przewróć na drugą stronę i natychmiast podawaj.
SMACZNEGO