Placki z dyni

Placki z dyni

Delikatne w smaku placki z dyni na słodko. Proste w przygotowaniu, dyni nie trzeba piec, wystarczy surową zetrzeć na tarce. Wspaniale smakują z dodatkiem powideł śliwkowych! Pyszny pomysł na śniadanie, obiad, deser lub kolację, która zasmakuje również najmłodszym :).


Zdjęcie - Placki z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PLACKI Z DYNI
(ok. 15 sztuk)


Składniki :
½ małej dyni hokkaido (ok. 500-600 g)
2 duże jajka
100 g-150 g mąki pszennej (3/4 – pełnej szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli

Dodatkowo :
olej do smażenia
powidła śliwkowe


Jak zrobić placki z dyni :
Dynię obrać, ze środka wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i mąkę (ilość zależy od tego jak bardzo mokra jest dynia, najlepiej dawać po trochu do otrzymania gęstego ciasta, które nie spada z łyżki). Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju. Smażyć placki (1 łyżka ciasta=1placek) po 2-3 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z powidłami śliwkowymi.

Kategorie przepisów