Placki kartoflane z łososiem
Dzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.
składniki Placki kartoflane:
250 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)
50 g mąki pszennej
olej
sól, pieprz
100 g łososia wędzonego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
koperek
1 ząbek czosnku - starty
sól, pieprz
oliwa
przygotowanie Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Wymieszać jogurt ze startym czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem Dodać trochę oliwy
Na każdym placku ułożyć kilka kawałków łososia i trochę sosu jogurtowego. Smacznego!