Placek zbójnicki z jajkiem
Placki ziemniaczane są znane i bardzo popularne. W starym numerze Mojego Gotowania znalazłam wersję z jajkiem. Jest to smaczne urozmaicenie zwłaszcza na piątkowy obiad. W orginalnym przepisie placek miał formę bardziej kopczykowatą, a jajko było wbite w dołek. Mnie nie do końca się to udało ale i tak placek z jajkiem bardzo nam smakował.
Składniki:
- 70 dag ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 5 jajek
- duża cebula
- garść ulubionych ziół (świeżych lub suszonych)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać mąkę, wbić jajko, połączyć z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami. Doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć po kolei 4 placki. Zrumienić jedną stronę, przewrócić na drugą i wbić na wierzch jajko. Smażyć aż jajko się zetnie.
Smacznego:)