Placek zbójnicki z jajkiem

Placek zbójnicki z  jajkiem

Placki ziemniaczane są znane i  bardzo popularne. W starym numerze Mojego Gotowania znalazłam wersję  z jajkiem. Jest to smaczne urozmaicenie zwłaszcza na piątkowy obiad. W orginalnym przepisie placek miał formę bardziej kopczykowatą, a jajko było wbite w dołek. Mnie nie do końca się to udało ale i tak placek z jajkiem bardzo nam smakował.

Zdjęcie - Placek zbójnicki z  jajkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • duża cebula
  • garść ulubionych ziół (świeżych lub suszonych)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać mąkę, wbić jajko, połączyć z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami. Doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć po kolei 4 placki. Zrumienić jedną stronę, przewrócić na drugą i wbić na wierzch jajko. Smażyć aż jajko się zetnie.

Smacznego:)

Kategorie przepisów