Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym)

Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym)
Zdjęcie - Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest wiosna, jest rabarbar. Cały rok na niego czekam - jak na truskawki czy inne sezonowe przysmaki. Pierwszy tegoroczny rabarbar trafił nigdzie indziej jak do ciasta. Ten prosty placek jest szybki w przygotowaniu, a jego dodatkową zaletą jest fakt, że jest bardzo wilgotny i pozostaje świeży nawet przez kilka dni. Placek był wilgotny nawet trzeciego dnia po upieczeniu (nie że tyle wytrzymał bo nie miał go kto zjeść, po prostu ostatnio dawkuję słodkie ;)) W każdym razie rewelacja! Na niedzielę do kawy czy wiosenny piknik - nada się idealnie. Gorąco polecam!


Zdjęcie - Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto przepis z bloga Mój Słodki Świat, podaję po moich zmianach
  • 2,5 szklanki mąki (450 g)
  • 1 szklanka cukru plus opak. cukru wanilinowego
  • pół szklanki oleju
  • 1 serek waniliowy typu Danio (ok. 140 g)
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier wanilinowy

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru (umytego, już po obraniu)



Przygotowanie rabarbaru Rabarbar umyć, wysuszyć i pokroić w kawałki ok. 1 cm.
Przygotowanie ciasta Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę - przez około 5 minut. Następnie, ciągle miksując, dodawać stopniowo jogurt i olej. Na koniec wsypywać porcjami mąkę (przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
Przygotowanie kruszonki Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrami, a następnie zalać sypkie składniki masłem. Całość wymieszać łyżką do powstania grudek na kruszonkę.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 z termoobiegiem). Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar, a całość posypać kruszonką. Ciasto piec około 40-45 (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie się rumienić wcześniej, można nakryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu studzić około godziny przy zamkniętych drzwiach piekarnika, później już przy uchylonych lub na zewnątrz.

Zdjęcie - Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów