Placek z kruszonki ze śliwkami

Placek z kruszonki ze śliwkami

Czy Was też zawsze kusi, by wydłubywać kruszonkę z ciasta? A co powiedzielibyście na ciasto zrobione w całości z kruszonki? Dla mnie to jak spełnienie dziecięcego marzenia ;)
Ciasto jest przepyszne, a co najważniejsze – bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie trzeba nic zagniatać, niczego ucierać, schładzać i wałkować. Efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy weń włożony ;)

Zdjęcie - Placek z kruszonki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PLACEK Z KRUSZONKI ZE ŚLIWKAMI
500g śliwek,
250g mąki,
125g miękkiego masła,
100g cukru,
1 żółtko,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
4 łyżki powideł śliwkowych

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. ¾ kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Na zapieczonym spodzie rozsmarować powidła (można je lekko podgrzać, wówczas będą rzadsze i łatwiej będzie je rozprowadzić). Na powidłach ułożyć śliwki i oprószyć je cynamonem. Całość posypać pozostałą ilością kruszonki.
Piec jeszcze 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2011)

Kategorie przepisów