Placek serowy z czereśniami i migdałową kruszonką
Pamiętacie swoje pierwsze wagary?
Ja tak. Był koniec czerwca, pierwsza klasa gimnazjum. Było już po klasyfikacji, więc pora idealna na wagary nawet dla największych kujonic (no dobra, nigdy nie byłam kujonicą, ale się starałam :P ). Był piękny dzień. Kupiliśmy kilo czereśni, poszliśmy na plac zabaw i siedzieliśmy na drabinkach. Jedząc czereśnie, pluliśmy pestkami najdalej jak potrafiliśmy.
Jezu, to już dziesięć lat temu...
***
W wielu przepisach na ciasto denerwuje mnie, gdy nie ma podanego rozmiaru foremki. Jeśli nie ma zdjęcia ciasta, dodatkowo utrudnia to sprawę. Tak było z przepisem na ciasto czereśniowe z książeczki starszej niż moje pierwsze wagary*. „Ciasto zagnieść, przełożyć do formy...” – no dobra, ale jakiej?
Kilo czereśni sugerowało, że chodzi o dość dużą powierzchnię. Z kolei ilość zalewy śmietanowo-jajecznej, którą polewało się wierzch ciasta, nie była zbyt duża.
Ponieważ jednak miałam ogromną ochotę na kruszonkę (duuużo kruszonki, najlepiej migdałowej!), zastąpiłam nią tę zalewę. O to mi chodziło: upiec niewysoki, „swojski” placek z owocami. Z dużą ilością owoców.
I jeszcze ciekawostka: jak z prawie tych samych składników zrobić ciasto, które wygląda zupełnie inaczej? Oto wersja Kasiiii24 :)
PLACEK SEROWY Z CZEREŚNIAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
200g białego sera,
350g mąki,
100g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
5 łyżek oleju,
6 łyżek mleka
1 kg czereśni
kruszonka:
150g masła,
150g cukru,
150g mąki,
50g mielonych migdałów
Biały ser zmielić lub przetrzeć przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ręką zagnieść gładkie ciasto.
Prostokątną formę 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić tak aby równomiernie pokryło formę.
Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć równą warstwą na cieście. Całość posypać kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
* B. Lasota, „Owocowe ciasta i desery”
Ja tak. Był koniec czerwca, pierwsza klasa gimnazjum. Było już po klasyfikacji, więc pora idealna na wagary nawet dla największych kujonic (no dobra, nigdy nie byłam kujonicą, ale się starałam :P ). Był piękny dzień. Kupiliśmy kilo czereśni, poszliśmy na plac zabaw i siedzieliśmy na drabinkach. Jedząc czereśnie, pluliśmy pestkami najdalej jak potrafiliśmy.
Jezu, to już dziesięć lat temu...
***
W wielu przepisach na ciasto denerwuje mnie, gdy nie ma podanego rozmiaru foremki. Jeśli nie ma zdjęcia ciasta, dodatkowo utrudnia to sprawę. Tak było z przepisem na ciasto czereśniowe z książeczki starszej niż moje pierwsze wagary*. „Ciasto zagnieść, przełożyć do formy...” – no dobra, ale jakiej?
Kilo czereśni sugerowało, że chodzi o dość dużą powierzchnię. Z kolei ilość zalewy śmietanowo-jajecznej, którą polewało się wierzch ciasta, nie była zbyt duża.
Ponieważ jednak miałam ogromną ochotę na kruszonkę (duuużo kruszonki, najlepiej migdałowej!), zastąpiłam nią tę zalewę. O to mi chodziło: upiec niewysoki, „swojski” placek z owocami. Z dużą ilością owoców.
I jeszcze ciekawostka: jak z prawie tych samych składników zrobić ciasto, które wygląda zupełnie inaczej? Oto wersja Kasiiii24 :)
PLACEK SEROWY Z CZEREŚNIAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
200g białego sera,
350g mąki,
100g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
5 łyżek oleju,
6 łyżek mleka
1 kg czereśni
kruszonka:
150g masła,
150g cukru,
150g mąki,
50g mielonych migdałów
Biały ser zmielić lub przetrzeć przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ręką zagnieść gładkie ciasto.
Prostokątną formę 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić tak aby równomiernie pokryło formę.
Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć równą warstwą na cieście. Całość posypać kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
* B. Lasota, „Owocowe ciasta i desery”