Placek owsiany z żurawiną

Placek owsiany z żurawiną

Zdjęcie - Placek owsiany z żurawiną | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic tak nie motywuje mnie do pieczenia, niż kąśliwe uwagi męża na temat mojej wagi. Gdy tylko zaczyna sugerować mi, że czas na dietę, bo już nie jestem taka szczupła, jak w dniu, w którym się poznaliśmy, wtedy od razu cukier, mąka i masło wyskakują na blat, by za pomocą mojej magicznej różdżki zamienić się w pyszne ciasto.

Zdjęcie - Placek owsiany z żurawiną | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie proste, niewyszukane i niewyobrażalnie proste do przygotowania wypieki są moimi ulubionymi. Błyskawicznie się robią i równie błyskawicznie znikają. Do tego placka nawet nie potrzebowałam wychodzić do sklepu, bo wszystkie składniki mam pod ręką. Nie trzeba też wyjmować żadnych sprzętów mieszająco-miksujących – wystarczy miska i łyżka, by dosłownie w kilka minut uporać się z ciastem. Co za tym idzie, jest niewiele zostaje do zmywania!

W moich czasach szkolnych królowało powiedzenie „życie nie pieści, więc pieśćmy sie sami”. Po dzisiejszym dniu spędzonym w towarzystwie sztormowego huczenia za oknem, nic tak mnie nie jest w stanie zrelaksować i dopieścić, jak kubek przywracających spokój ziółek, ogień buzujący w kozie i kawałek pysznego placka.

Zdjęcie - Placek owsiany z żurawiną | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek owsiany z żurawiną | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PLACEK OWSIANY Z ŻURAWINĄ

  • 100 g mąki samorosnącej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g jasnego cukru Muscovado
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 łyżka syropu złocistego (golden syrup)
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki esencji migdałowej
  • garść płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 160°C (program z termoobiegiem). Papierem do pieczenia wykładamy kwadratową formę (20 cm x 20 cm).

W dużej misce mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, cukier i żurawinę. Masło roztapiamy (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i dodajemy wraz z rozbełtanym jajkiem, syropem złocistym i esencją migdałową do suchych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Rozsmarowujemy równo, wygładzamy wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy place z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, po czym wyjmujemy z formy i kroimy wg uznania – w kwadraty lub w batony.

Zdjęcie - Placek owsiany z żurawiną | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (przepis z niewielkimi zmianami wg „Women’s Way Cookbook” Autumn 2015) Advertisements

Kategorie przepisów