Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką

Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką

Zdjęcie - Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką – jedno z najprostszych i najszybszych ciast, które zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta nie potrzebny jest mikser, wszystko wyrabiamy łyżką. Ciasto proste do wykonania, bardzo szybkie i pyszne! W godzinę macie pyszne ciasto! Wilgotne, idealnie słodkie z pyszną kruszonką. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
brzoskwinie w puszcze ok. 300g

Kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru

Wszystkie składniki mokre umieść w wysokim naczyniu, wymieszaj. Wszystkie składniki suche wsyp do dużej miski i wymieszaj.
Dodaj składniki mokre do suchych i razem wymieszaj (łyżką – ja nie używałam miksera). Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ok. 20 30 cm) i wyrównaj powierzchnie. Brzoskwinie pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na cieście.
Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do miski i zagniataj dokładnie rękami.
Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz w temp. 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam na termoobiegu.

Zdjęcie - Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów