Jest maj... mój ulubiony miesiąc :) A wraz z majem na straganach pojawił się rabarbar. W związku z tym postanowiłam, że u mnie musi pojawić się przepis na ciasto z rabarbarem. Tym razem proponuję, szybki w przygotowaniu placek jogurtowy. Ciasto jogurtowe najlepsze jest zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Idealnie komponuje się ze szklanką mleka :).
Składniki:
- 5 jaj
- 400g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml oleju roślinnego (u mnie z pestek winogron)
- 220g jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)
- 500g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru (waga po odcięciu liści)
- 2 łyżki cukru brązowego
- 50 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotować dużą blaszkę 35x25 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 0,5-1 cm grubości. Posypać 2 łyżkami cukru – wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół). Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno olej roślinny, jogurt, oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając – dodawać po mąkę, wsypując ją stopniowo po jednej łyżce..Na koniec dodać całą pianę z białka i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką).Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyć rabarbar i posypać płatkami migdałowymi.Piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – można przykryć je z wierzchu folią aluminiową.
Ostudzone ciasto oprószyć obficie cukrem pudrem.
Źródło:
pieprzczywanilia.blogspot.com