Placek drożdżowy ze śliwkami
Ciasto drożdżowe:
250 g maki pszennej
4 dag świeżych drożdży
ok. 150 ml mleka
100 g masła
o,5 szklanki cukru
1 żółtko, 1 jajko
szczypta soli
aromat pomarańczowy
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Jajko i żółtko utrzeć dokładnie z cukrem.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat pomarańczowy.
Ciasto wyłożyć na blachę.
Na wiechu ułożyć połówki śliwek, Posypać je zmielonym cynamonem i goździkami, kruszonką i płatkami migdałów .
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min w temp. 180º C.
Kruszonka:
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
cukier waniliowy
5 dag płatków migdałów