Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami
przepis:

Ciasto drożdżowe:

250 g maki pszennej

4 dag świeżych drożdży

ok. 150 ml mleka

100 g masła

o,5 szklanki cukru

1 żółtko, 1 jajko

szczypta soli

aromat pomarańczowy

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.

Jajko i żółtko utrzeć dokładnie z cukrem.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka.

Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat pomarańczowy.

Ciasto wyłożyć na blachę.

Na wiechu ułożyć połówki śliwek, Posypać je zmielonym cynamonem i goździkami, kruszonką i płatkami migdałów .

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok. 40 min w temp. 180º C.

Kruszonka:

100 g cukru

100 g masła

200 g mąki

cukier waniliowy

5 dag płatków migdałów

Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek drożdżowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów