Placek drożdżowy z rabarbarem
Wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo. A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca czerwca. Więcej rabarbarowych inspiracji znajdziecie tutaj.
Składniki:
450 g mąki pszennej
90 g cukru
8 g drożdży instant
1 szklanka mleka
100 g masła, roztopionego
3 żółtka + 1 białko
Kruszonka:
50 g masła
75 g mąki
25 g płatków jaglanych
50 g cukru
szczypta cynamonu
rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy i wykładamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru.
Z masła, mąki, płatków jaglanych, cynamonu i cukru przygotowujemy kruszonkę- masło rozcieramy w palcach z pozostałymi składnikami do uzyskania okruszków. Kruszonką posypujemy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy do niego ciasto i pieczemy około 35 minut.
Składniki:
450 g mąki pszennej
90 g cukru
8 g drożdży instant
1 szklanka mleka
100 g masła, roztopionego
3 żółtka + 1 białko
Kruszonka:
50 g masła
75 g mąki
25 g płatków jaglanych
50 g cukru
szczypta cynamonu
rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy i wykładamy nim prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy kawałki rabarbaru.
Z masła, mąki, płatków jaglanych, cynamonu i cukru przygotowujemy kruszonkę- masło rozcieramy w palcach z pozostałymi składnikami do uzyskania okruszków. Kruszonką posypujemy ciasto i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy do niego ciasto i pieczemy około 35 minut.