Placek drożdżowy z czerwonymi porzeczkami i konfiturą malinową
Ostatnimi czasy w moim przydomowym sklepie pojawiły się czerwone porzeczki. Nie mogłam nie skorzystać z okazji żeby ich nie kupić i nie upiec czegoś pysznego. Kupując je miałam w planach bułeczki, ostatecznie wyszedł placek drożdżowy. Bardzo smaczny, z kwaśną nuta świeżych owoców przełamaną słodką malinową konfiturą. Na puszystym, delikatnym cieście drożdżowym. Po prostu pycha:)
Placek drożdżowy w czerwonymi porzeczkami i konfiturą malinową:
- 250 g mąki
- 5 g drożdży suszonych
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 125 g miękkiego masła
- 200 g owoców czerwonej porzeczki
- 3 łyżki konfitury malinowej
W dużej misce mieszam mąkę, drożdże, cukier, sol, dodaję jajka wymieszane z mlekiem, zagniatam ciasto i wyrabiam ok 10 min. Następnie dodaję miękkie masło, wyrabiam ciasto ok 5 min. Gotowe zagniecione ciasto przekładam do czystej miski, pozostawiam do wyrośnięcia na ok 1,5 h. Po tym czasie, na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formuje placek o średnicy ok 25 cm. Na środek placka wykładam porzeczki wymieszane z konfiturą z malin, rozprowadzam, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Uformowany placek przykrywam ściereczką i pozostawiam do napuszenia na ok 25 min. Podrośnięty placek piekę w 200 st ok 20-25 min. Upieczony studzę na kratce kuchennej. Podaje oproszony cukrem pudrem.
Smacznego