Placek bakaliowy na podstawie panforte

Placek bakaliowy na podstawie panforte
Zdjęcie - Placek bakaliowy na podstawie panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek bakaliowy na podstawie panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek bakaliowy na podstawie panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek bakaliowy na podstawie panforte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 130 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 150 g orzechów (np. włoskie, migdały, laskowe)
  • 150 g owoców kandyzowanych
  • ½ szklanki miodu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • kasza manna do wysypania formy
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę. Składniki rozdrabniamy w palcach, aż uzyskamy drobne okruchy. Następnie zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.


Po tym czasie wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną margaryną oraz posypaną kaszą manną formę do tarty (średnica 28 cm). Wsuwamy do lodówki na kolejne pół godziny, a po wyjęciu nakłuwamy powierzchnię ciasta, aby nie urosło i zamykamy je w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg).


Teraz możemy przygotować nadzienie! Prażymy orzechy na rozgrzanej patelni, a w garnuszku rozpuszczamy miód, dodając śmietankę, cukier puder i cynamon. Kiedy spód tarty się upiecze, wysypujemy orzechy oraz owoce i zalewamy je miodową masą. Dopiekamy jeszcze 40 minut w temperaturze 140°C.


Porada:

Sekretem przygotowania idealnej tarty jest temperatura! W temperaturze pokojowej spód tarty zaczyna mięknąć, dlatego też pomiędzy kolejnymi etapami niezbędne jest jego schładzanie. Dzięki temu ciasto zgęstnieje, jednocześnie zachowując kruchość, a my z łatwością je rozwałkujemy. Jeśli zaś zależy nam na czasie, możemy wsunąć tartę na chwilę do zamrażalnika.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów