Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą

Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą


Zdjęcie - Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata. W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Ciasto:
szklanka puree z dyni piżmowej ( moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki)
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania
płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżką oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
200 g. passata pomidorowa
czosnek 1 ząbek
bazylia 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
czerwona cebula (mała)
feta owcza ok 50 gram
pieprz do smaku
Dynię lub batata owijamy w filię i pieczemy ok 40 60 minut. Obok układamy papryki polane oliwą. Papryki pieczemy 30 minut. Po tym czasie papryki przekładamy do worka, aby skórka lekko schodziła. Paprykę kroimy w paseczki i odkładamy na potem.
Upieczone i ostudzone bataty lub dynię miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia.
Następnie z ciasta zrobić dysk i przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch ciasta polać sosom przygotowanym z : passaty z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, oregano i solą himalajską.
Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.

Kategorie przepisów