Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Bardzo żałuję, że nie mogę w okolicznych pizzeriach znaleźć takiej pizzy, która zadowalałaby mnie pod wszystkimi względami. Bywa zbyt chrupiąca lub wyrośnięta niczym babcina drożdżówka, kompletnie uboga w dodatki (sam ser!), albo wręcz przeciwnie obładowana na wierzchu czym tylko się da.

Nie mam więc za bardzo wyboru. Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą pizzę- muszę upiec ją w domu!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)

Agata, 9 stycznia 2012

Zdjęcie - Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mąka kukurydzina - 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania
  • oliwa - 1/4 szklanki
  • woda - 1 i 1/4 szklanki, lekko ciepła
  • drożdże instant - 3 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczki
  • na wierch (opcjonalnie)
  • puszka siekanych pomidorów -
  • mozzarella -
  • ostre salami -
  • oliwki -
Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.

Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.

Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.

Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

Przepisy z tych kategorii

Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała
10

Rozmyślania przy siekaniu cebu…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie
4

Pizza z roszponką, mozzarellą…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza (ostatnio moja ulubiona)
12

Pizza (ostatnio moja ulubiona)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza z kurczakiem i  brzoskwiniami
1

Pizza z kurczakiem i brzoskwi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pizza z kurczakiem i  gruszką
1

Pizza z kurczakiem i gruszką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

pizza z mąki pełnoziarnistej z rukolą
3

pizza z mąki pełnoziarnistej z…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia