Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)
Bardzo żałuję, że nie mogę w okolicznych pizzeriach znaleźć takiej pizzy, która zadowalałaby mnie pod wszystkimi względami. Bywa zbyt chrupiąca lub wyrośnięta niczym babcina drożdżówka, kompletnie uboga w dodatki (sam ser!), albo wręcz przeciwnie obładowana na wierzchu czym tylko się da.
Nie mam więc za bardzo wyboru. Jeśli najdzie mnie ochota na dobrą pizzę- muszę upiec ją w domu!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą) Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- mąka kukurydzina - 1/2 szklanki + 1 łyżka do podsypania
- oliwa - 1/4 szklanki
- woda - 1 i 1/4 szklanki, lekko ciepła
- drożdże instant - 3 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczki
- na wierch (opcjonalnie)
- puszka siekanych pomidorów -
- mozzarella -
- ostre salami -
- oliwki -
Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Mąka w różnym stopniu chłonie wodę, możliwe więc, że będziesz jej musiał dodać trochę mniej lub więcej.
Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 oC.
Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem.
Pomidory lekko odsącz, ułóż na cieście, na nie plastry mozzarelli, salami, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i tarty ser.
Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.