Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
Wymarzył mi się żytni chleb na zakwasie. Z natury są one dosyć kwaskowate, lubię ten smak, ale chętnie go przełamuję słodkim dodatkiem. Dlatego tym razem postanowiłam wzbogacić go o karmelizowany słonecznik i płatki migdałowe. Zamiast wody, do ciasta dodałam piwo. Wyszło smakowicie!
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- miód - 1 łyżka
- aktywny zakwas żytni - 170 g
- mąki żytniej typ 720 - 550 g
- piwa - 430 ml
- ziaren słonecznika i płatków migdałowych - 130 g
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- keksówka
- waga kuchenna
- patelnia
Przepis:
1. Na patelnię wsypujemy słonecznik oraz płatki migdałowe. Krótko prażymy, dodajemy miód, karmelizujemy minutę.
Do rondla wlewamy piwo i krótko podgrzewamy, aby było letnie.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy prażony słonecznik z płatkami (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnie piwo i mieszamy ciasto do połączenia w plastyczną masę.
2. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub ręką). Z wierzchu posypujemy karmelizowanym słonecznikiem i migdałami. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.