Piwny chleb żytni na zakwasie

Piwny chleb żytni na zakwasie

Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jestem wielkim koneserem piwa, ale od czasu do czasu lubię je wypić. Najchętniej sięgam wtedy po piwa pszeniczne i miodowe, chociaż daję szansę zawsze różnym piwom rzemieślniczym i produkowanym przez małe browary.

Piszę o tym dlatego, bo piwo świetnie sprawdza się też w domowej piekarni. Nadaje wypiekom ciekawego smaku i wpływa nie miąższ chleba. Za sobą mam już kilka piwno-chlebowych eksperymentów, a tym razem postanowiłam dodać je do żytniego chleba na zakwasie.

I wyszedł z tego niezły bochenek chleba! Jeśli chodzi o gatunek piwa, wybór pozostawiam Wam, myślę, że większość się sprawdzi dobrze, a wszystko to kwestia gustu

Zdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwny chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piwny chleb żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 430 ml piwa
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwasie, sól. W rondlu podgrzewamy chwilę piwo, aby było odrobinę letnie, ale przy tym nie za ciepłe.
  2. Wlewamy piwo powoli do suchych składników i wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
  3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów