Piwne zawijasy z czarnuszką
Piwo jest świetnym dodatkiem do ciasta drożdżowego zamiast wody. Spulchnia ciasto, nadaje mu delikatnego piwnego posmaczku. Wiadomo jednak nie od dziś, że alkohol pobudza do tańca i tak też się stało z piwnymi bułeczkami. Podchmielone poszły wywijać na parkiet, a dołączyła do nich jeszcze czarnuszka.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- oliwy lub topionego masła - 2 łyżeczki
- piwa - 270 ml
- czarnuszki - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
Przepis:
1. W rondlu podgrzewamy piwo, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy czarnuszkę, drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie piwo i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdej z nich tworzymy wałeczek, który zawijamy w taki sposób, aby jeden koniec wychodził przez środek przyszłej bułeczki. Tak uformowane zawijasy zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
4. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół, aż się zarumienią.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.