Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim
Składniki na 6-8 sztuk naleśników: odrobina oleju
1 jajko
1 pełna szklanka mąki
szczypta soli
około 1 i 1/2 szklanki piwa
Składniki na nadzienie: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 mała cebula, drobno posiekana
500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych
275 g półtłustego/tłustego twarogu
sól, sporo świeżo mielonego pieprzu
Dodatkowo: 2 łyżki oleju
masło lub kwaśna śmietana do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie miksera umieszczamy składniki na naleśniki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego nacieramy patelnię odrobiną oleju. Z ciasta przygotowujemy 6-8 naleśników, przekładamy na talerz.
2. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (około 5-7 minut). Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z twarogiem i ziemniakami. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
3. Na naleśniki nakładamy farsz i ciasno zawijamy jak krokiety. Na patelni rozgrzewamy olej. Naleśniki z nadzieniem smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z kawałkiem masła lub kwaśną śmietaną. Smacznego! :)