Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Zdjęcie - Pity z kukurydzą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię piec chlebki pita, bo są delikatne jak bułeczki, ale wyróżniają się tym, że inaczej się je formuje i pięknie rosną w trakcie pieczenia. Dzięki temu można je potem rozciąć i przygotować kieszonkę do wypełnienia ulubionymi składnikami np. warzywami i sosem.
Dodatkowo same chlebki również można wzbogacić o ciekawe dodatki smakowe. Ja dodałam do nich ziarenka świeżej kukurydzy, szczypiorek i chilli. Wyszło przesmakowicie!

Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. sól - 1,5 łyżeczka
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. letniej wody - 250 ml
  5. ziaren kukurydzy - 100 g
  6. posiekanego szczypiorku - 3 łyżki
  7. posiekanego chilli - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa
  3. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, kukurydzę, posiekany szczypiorek, chilli. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy, Układamy je na naoliwionej lub wyłożonej pergaminem blasze. Przykrywamy na 30 minut.
4. Wyrośnięte pity wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
Upieczone chlebki podajemy ze Smakowitą śmietankowy smak.

Zdjęcie - Pity z kukurydzą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pity z kukurydzą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pity z kukurydzą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pity z kukurydzą i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów