PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE FETĄ

PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ

 Pierwszy raz zrobiłam to pieczywo około 2 lata temu. Wydawało mi się ono strasznie czasochłonne i pracochłonne więc mimo, że bardzo nam smakowało odkładałam powtórkę aż do teraz. Okazało się jednak, że od kąd piekę chleby i inne drożdżowe specjały to i ten nie jest wcale taki skomplikowany. Bardzo puszyste ciasto, suto nadziane kawałeczkami sera feta. Idealnie smakuje do mięsnych dodatków np. bułgarskiej kebapczety, którą też przyrządziliśmy na nasz wieczór kuchni bułgarskiej. Przyznam, że równie wyśmienicie zastępuje drugie śniadanie, bo wyjątkowo długo utrzymuje świeżość. Bardzo polecam.

Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: Duża tortownica 28cm

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 4-4,5h

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 70 ml oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 małe opakowanie (kubeczek) jogurtu/maślanki/kefiru
  • 1,5 kostki sera feta, pokruszonego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Drożdże, cukier, wodę oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Potrwa to około 5-6min. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. Rozwałkowujemy pierwszą część na okrągły placek. Smarujemy oliwą a na wierzchu rozkruszamy połowę sera feta.


Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 

5. Następnie rozwałkowujemy kolejną porcje ciasta na podobny okrągły placek i nakrywamy nią poprzedni. Smarujemy oliwą i posypujemy pozostałą fetą. Powstanie jakby torcik przełożony fetą.

Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 
6. Rozwałkowujemy ostatnią część ciasta i nakrywamy nią całość.
Teraz kroimy tak powstały torcik na 14-16trójkątów.


Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 
7. Każdy Trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej strony (jak na zdjęciu) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w odstępach, podczas wyrastania te odstępy znikną . Brzegi tortownicy smarujemy oliwą i wysypujemy otrębami lub bułką tartą.


Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 

8. Gdy już zawiniemy wszystkie umieszczamy tortownicę w foliowym worku i owijamy dość szczelnie i odstawiamy na 1,5h.


Zdjęcie - PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE  FETĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 
9. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Pieczemy 35minut.

Smacznego!

Kategorie przepisów