Pionowy tort porzeczkowy

Pionowy tort porzeczkowy

 

Pionowy tort to ciasto przypominające biszkoptową roladę, znane jako vertical layer cake. Zamiast wycinać z biszkoptu okrągłe blaty i przekładać je kremem, pieczemy tutaj prostokątne ciasto, tniemy je na paski i zwijamy razem z kremem niczym roladę, a następnie kładziemy na sztorc. Dzięki temu po rozkrojeniu tort prezentuje się bardzo oryginalnie i wyjątkowo. Możecie takim ciastem zachwycić Waszych gości! Ja przygotowałem dla Was przepis na pionowy tort porzeczkowy, jednakże z powodzeniem możecie wykorzystać inne sezonowe owoce, najlepiej z dużą zawartością pektyn, jak maliny, jeżyny, czy jagody. Nie polecam jednak truskawek ze względu na dużą zawartość wody.

Ten pionowy tort porzeczkowy przygotowałem z biszkoptu migdałowego typu joconde. Wybrałem go celowo ze względu na jego delikatność, a jednocześnie plastyczność. Dodatkowo nie wymaga nasączania i nie kruszy się. Dużo łatwiej zwinąć z niego roladę, w szczególności w takim rozmiarze. Biszkopt należy upiec na dużej blaszce. Ja wykorzystałem standardową blachę do piekarnika, która ma wewnętrzne wymiary 30×40 cm. Opcjonalnie można użyć dwóch mniejszych blaszek o podobnym rozmiarze. Jeszcze ciepły biszkopt należy zwinąć, aby nadać mu kształt, a następnie pokroić na równe pasy.

Do mojego tortu przygotowałem dwa rodzaje kremu z czarnej porzeczki. Jeden na bazie śmietany kremówki, którym przełożyłem wnętrze tortu. Drugi zaś maślany, którym posmarowałem wierzch oraz boki ciasta. Z kremem maślanym dużo łatwiej się pracuje i można bez problemu uzyskać równą powierzchnię. Jeśli nie chcecie jednak przygotowywać dwóch osobnych kremów, to polecam zrobić krem maślany z podwójnej porcji i wykorzystać go również do środka tortu.

Mój pionowy tort porzeczkowy ozdobiłem finalnie dripem z białej czekolady z dodatkiem porzeczkowego purée oraz porcją świeżych owoców. Wydaje mi się, że wyszło całkiem fajnie. Dlatego jeśli szukacie przepisu na prosty, acz bardzo efektowny tort, to gorąco polecam! 😉

Zdjęcie - Pionowy tort porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pionowy tort porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pionowy tort porzeczkowy

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

 

 

Składniki na pionowy tort porzeczkowy:

Migdałowy biszkopt joconde:

  • 4 całe jajka (200 g)
  • 140 g mielonych migdałów (bez skórki)
  • 125 g cukru pudru
  • 45 g mąki pszennej
  • 25 g roztopionego masła
  • 4 białka (120 g)
  • 70 g cukru kryształ

 

Porzeczkowe purée:

  • 300 g czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 100 g cukru
  • 20 ml wody

 

Krem porzeczkowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g porzeczkowego purée
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)
  • 30 ml zimnej wody

 

Krem maślany z porzeczką:

  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 20 ml wody
  • 20 ml płynnej glukozy (można zamienić na syrop kukurydziany, czy syrop z agawy)
  • 150 g masła
  • 100 g porzeczkowego purée

 

Porzeczkowy drip

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 30 g porzeczkowego purée

Jak przygotować pionowy tort porzeczkowy?

Migdałowy biszkopt joconde

  1. Całe jajka, migdały zmielone na proszek, cukier puder oraz mąkę pszenną przełóż do dzieży miksera i ubij na gładką masę.
  2. Dodaj roztopione masło i zmiksuj krótko ponownie.
  3. Białka ubij osobno na sztywną pianę, dodając pod koniec ucierania stopniowo cukier kryształ. Gdy powstanie lśniąca piana, połącz ją delikatnie z resztą masy, mieszając całość szpatułką.
  4. Biszkopt wylej na blaszkę o wymiarach 30x40 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 20 minut do suchego patyczka.
  5. Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na blat. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę papieru do pieczenia i zwiń całość, jak roladę. Odstaw do wystudzenia.
  6. Następnie biszkopt przekrój na 4 równe paski. Każdy o wymiarach 10x30 cm.

 

Porzeczkowe purée

  1. Porzeczki przesyp do rondelka, zasyp cukrem, wlej wodę i gotuj przez ok. 20 minut, aż owoce się rozpadną.
  2. Zmiksuj je kolejno blenderem na purée, a następnie przecedź przez sito. 

 

Krem porzeczkowy

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw na moment. Następnie dodaj ją do części jeszcze ciepłego porzeczkowego purée i dokładnie wymieszaj. Jeśli owoce wystygną, to podgrzej je chwilę w rondelku. Odstaw do wystudzenia.
  2. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej porzeczkowe purée z żelatyną i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Kawałki biszkoptowych pasów rozwiń delikatnie i posmaruj je kremem. Zwiń pierwszy, a następnie jego koniec przyłóż do drugiego pasa i kontynuuj zawijanie. Analogicznie postąp z pozostałymi kawałkami.
  4. Powstałą roladę ułóż na blaszce lub paterze na sztorc, następnie nałóż regulowany rant i lekko go dociśnij do ciasta (na średnicę ok. 18 cm). Torcik wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby krem stężał.  (Rant nie jest obowiązkowy, ale pozwala nadać ciastu równy wygląd).

 

Krem maślany z porzeczką

(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).

  1. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę oraz glukozę. Wstaw na średni ogień i gotuj przez kilka minut, aż syrop osiągnie 118°C.
  2. Żółtka ubij do białości, a następnie cienką strużką wlej gorący syrop, nie przerywając ubijania. Żółtka ubijaj w ten sposób przez ok. 5 minut, aż osiągną temperaturę pokojową.
  3. Kolejno dodawaj partiami masło, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania.
  4. Na sam koniec dodaj porzeczkowe purée i krótko zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia.
  5. Gotowym kremem posmaruj wierzch oraz boki tortu, wyrównując całość szpatułką. Następnie tort wstaw do lodówki na 30-60 minut i czynność powtórz, aby uzyskać równą powierzchnię. 
  6. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką.

 

Porzeczkowy drip

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Kolejno dodaj porzeczkowe purée i krótko wymieszaj.
  2. Jeszcze ciepłą (lecz nie gorącą) polewę wylej na wierzch schłodzonego tortu i pozwól jej delikatnie spłynąć na boki.
  3. Tort wstaw ponownie do lodówki do schłodzenia. Na sam koniec udekoruj go pozostałym kremem maślanym oraz świeżymi porzeczkami.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Pionowy tort porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów