Pilaf z bulgurem oraz oberżyną, cukinią i czerwoną cebulą
Gdy się już przesiąknie nieco turecką kuchnią, to wszelkie nowe, własne kombinacje kulinarne na temat tureckich smaków są całkowicie naturalne. A cały proces tworzenia jest dość prosty, bowiem najpierw jest chęć zjedzenia czegoś z kuchni tureckiej, później świadomość braku czasu na dłuższe przygotowania (kuchnia turecka jest dość wymagająca i pracochłonna :) ), następnie niechęć postępowania według przepisu a na koniec odwaga wykonania czegoś "tureckiego" do zjedzenia bez spełnienia tych niektórych warunków. :)
Moje podejście do niektórych składników potraw kuchni tureckiej, jak np. bulguru, było zawsze takie trochę na dystans. To pewnie dlatego, że nie jest to moja rodzima kuchnia, którą znam od dziecka, którą widziałam wcześniej i mój węch czy wzrok ma w tej materii jakieś wspomnienia. Wszystko to nadal amatorstwo niestety, dlatego też wynalazłam kursy kulinarne w Turcji i postanowiłam pojechać. Jeszcze nie wiem dokładnie kiedy i gdzie, ale gdy usłyszałam, że jest taka możliwość to wiedziałam od razu, że to coś dla mnie. Może zaprzyjaźnię się jednak z bulgurem i liśćmi winogron, gdy się już bliżej poznamy.
Poniżej twórczość własna, czyli coś szybkiego, "tureckiego", na ząb, gdy nie ma czasu na coś bardziej pracowchłonnego. Użyłam fioletowej oberżyny w prążki, bo akurat taką dostałam. Import prosto z Hiszpanii. :)
Porcja dla 2-4 osób, zależy czy serwowane jako dodatek czy danie główne
Składniki:
0,75 szklanki (cup) gruboziarnistego bulguru
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżeczka pasty paprykowej1 łyżka pomidorowego pure
2 łyżki oliwy z oliwek lub ghee1 średniej wielkości oberżyna, pokrojona w kostkę 1 średnia cukinia, przekrojoną wzdłuż, a następnie w plastry2 średnie czerwone cebule, posiekanegarść natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie: Oberżynę przełożyć do miski, posolić porządnie i zalać wodą. Odstawić na około 30 minut.
Wypłukać dokładnie bulgur, wysuszyć przesiewając przez sito.Oberżynę wyjąć z miski, odcisnąć i wysuszyć na papierowych ręcznikach. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać cukinię i oberżynę. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość i większość wody odparuje. Dodać bulgur. Wymieszać zawartość patelni, zmniejszyć ogień. Podsmażyć chwilkę. Dolać wrzątek, około 1 - 1,5 szklanki. Przykryć patelnię. Podgotować aż bulgur wchłonie wodę. Dodać pastę paprykową (lub paparykowe puree) oraz pomidorowe puree. Wymieszać. Jeśli za mało wody to dolać, najlepiej wrzątku. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z natką pietruszki.
Smacznego! :)
Moje podejście do niektórych składników potraw kuchni tureckiej, jak np. bulguru, było zawsze takie trochę na dystans. To pewnie dlatego, że nie jest to moja rodzima kuchnia, którą znam od dziecka, którą widziałam wcześniej i mój węch czy wzrok ma w tej materii jakieś wspomnienia. Wszystko to nadal amatorstwo niestety, dlatego też wynalazłam kursy kulinarne w Turcji i postanowiłam pojechać. Jeszcze nie wiem dokładnie kiedy i gdzie, ale gdy usłyszałam, że jest taka możliwość to wiedziałam od razu, że to coś dla mnie. Może zaprzyjaźnię się jednak z bulgurem i liśćmi winogron, gdy się już bliżej poznamy.
Poniżej twórczość własna, czyli coś szybkiego, "tureckiego", na ząb, gdy nie ma czasu na coś bardziej pracowchłonnego. Użyłam fioletowej oberżyny w prążki, bo akurat taką dostałam. Import prosto z Hiszpanii. :)
Porcja dla 2-4 osób, zależy czy serwowane jako dodatek czy danie główne
Składniki:
0,75 szklanki (cup) gruboziarnistego bulguru
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżeczka pasty paprykowej1 łyżka pomidorowego pure
2 łyżki oliwy z oliwek lub ghee1 średniej wielkości oberżyna, pokrojona w kostkę 1 średnia cukinia, przekrojoną wzdłuż, a następnie w plastry2 średnie czerwone cebule, posiekanegarść natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie: Oberżynę przełożyć do miski, posolić porządnie i zalać wodą. Odstawić na około 30 minut.
Wypłukać dokładnie bulgur, wysuszyć przesiewając przez sito.Oberżynę wyjąć z miski, odcisnąć i wysuszyć na papierowych ręcznikach. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać cukinię i oberżynę. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość i większość wody odparuje. Dodać bulgur. Wymieszać zawartość patelni, zmniejszyć ogień. Podsmażyć chwilkę. Dolać wrzątek, około 1 - 1,5 szklanki. Przykryć patelnię. Podgotować aż bulgur wchłonie wodę. Dodać pastę paprykową (lub paparykowe puree) oraz pomidorowe puree. Wymieszać. Jeśli za mało wody to dolać, najlepiej wrzątku. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z natką pietruszki.
Smacznego! :)