Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą
Przedstawiam doskonały pomysł na pyszny, sezonowy obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz z pikantną nutą, z dynią, kapustą i karkówką wieprzową z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny. Zamiast kapusty można dodać jarmużu, danie będzie jeszcze zdrowsze;) Polecam na sycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania)
- 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 300 g karkówki wieprzowej pokrojonej na kawałki
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
- 2 duże garści posiekanej kapusty
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 kg dyni, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
- Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj.
- W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj sos z blendera, włóż resztę pomidorów i zalej bulionem. Następnie wmieszaj kapustę, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i gotuj przez 5 minut.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, przygotuj duże naczynie do zapiekania.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułóż dynię, dopraw solą i rozmarynem, następnie wyłóż mięso z sosem z patelni, przykryj i włóż do piekarnika na 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200 oC i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.
- Podawaj danie z ulubionym puree lub chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Spicy pork pumpkin and cabbage goulash(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 1/2 teaspoon hot pepper powder (more or less if you like spicy food)
- 10 medium tomatoes, peeled and diced
- 3-4 cloves of garlic, chopped
- 2 tablespoons vegetable oil
- 300 g pork neck cut into medium dice
- 1 onion, cut into slices
- 1/2 cup chicken stock (or water)
- 2 handfuls of chopped cabbage
- salt, pepper and sugar to taste
- 1 kg pumpkin, peeled and diced
- 1 teaspoon dried rosemary
Preparation:
- Place half of the tomatoes in a blender container, add the garlic and blend until smooth. Add hot pepper and mix.
- In a large pan, heat the oil, add the meat and cook until browned on each side. Add onion and cook until translucent.
- Add romato sauce, the rest of the tomatoes and stock, stir in cabbage, season with salt, pepper and sugar to taste and cook for 5 minutes.
- Preheat the oven to 180 oC, prepare large baking dish.
- At the bottom of the baking dish place the pumpkin, season with salt and rosemary, then pour meat with the sauce from the pan, cover and place in the preheated oven for 45 minutes. Remove the lid, increase the temperature to 200 oC and bake for 15 minutes.
- Serve with mashed potatoes or crusty bread.
Enjoy!