Pikantny bakłażan faszerowany kaszą
Przepis jest efektem obrzydliwej pogody za oknem i niechęci do wyjścia na zakupy. Jak wiadomo potrzeba matką wynalazków, a ten wynalazek powtórzymy z mężem na pewno jeszcze nie raz.
Pikantny bakłażan faszerowany kaszą z sosem z pieczarekBakłażana przed obróbką termiczną należy posolić i odstawić, aż puści soki.
Składniki:
– bakłażan – 3 szt
– kasza gryczana – 2 woreczki
– pieczarki – 500g
– czosnek – 4 ząbki
– chili – 4 papryczki (w zależności od upodobania do ostrego)
– cebula czerwona – 1 średnia
– boczek – 200g
– sól i pieprz
– pietruszka
Przygotowanie:
1. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy środek, tak aby powstały łódeczki. Wykrojony środek kroimy w kostkę. Solimy zarówno kostkę jak i łódeczki i odstawiamy (aby pozbyć się goryczki).
2. Czosnek przepuszczamy przez praskę i rozgniatamy z solą, papryczki chilli siekamy. 2/3 pieczarek drobno kroimy.
3. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju podsmażamy połowę czosnku, połowę chilli, a następnie dodajemy opłukany z soli środek z bakłażana oraz pieczarki. Dusimy do miękkości i blendujemy na gładki sos.
4. Kaszę gryczaną gotujemy wg opisu na opakowaniu.
5. Siekamy cebulkę i kroimy drobno boczek.
6. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę, pozostałe chili i czosnek. Kiedy wszystko się podsmaży dodajemy kaszę oraz nieco sosu.
7. Bakłażany nadziewamy kaszą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
8. Pieczarki w plastrach podsmażamy z pieprzem (nie solić!, bo puszczą wodę) i dodajemy do reszty sosu. Sos redukujemy i dodajemy nieco śmietany. Można zagęścić zasmażką.
9. Podajemy bakłażany z sosem i posiekaną pietruszką.