Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej
Cześć,
Ostatnio dość dużo testuję dań z kaszy i póki co przyznaję, kasza kaszy nierówna a każde kaszotto czy inne danie pozwala odkryć nowe smaki. Jednym z nich są pikantne klopsiki z kaszy jaglanej – świetny i szybki pomysł na drugie śniadanie lub lunch do pracy.
Inspirację zaczerpnęłam z bloga erVegan.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 1 opakowanie kaszy jaglanej (100 gram),
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 6 płaskich łyżek mąki żytniej,
- 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Making-of:
- Kaszę opłukujemy ciepłą wodą. Zalewamy ją półtora szklanki wody i gotujemy aż do wchłonięcia wody.
- Pomidory, mąkę, sos sojowy i przyprawy miksujemy blenderem. Dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie miksujemy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Z masy formujemy kuleczki i rozkładamy je na papierze do pieczenia.
- Klopsiki pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Gosia