Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej

Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej

Cześć,

Ostatnio dość dużo testuję dań z kaszy i póki co przyznaję, kasza kaszy nierówna a każde kaszotto czy inne danie pozwala odkryć nowe smaki. Jednym z nich są pikantne klopsiki z kaszy jaglanej – świetny i szybki pomysł na drugie śniadanie lub lunch do pracy.

Inspirację zaczerpnęłam z bloga erVegan.

Zdjęcie - Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej (100 gram),
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 6 płaskich łyżek mąki żytniej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Zdjęcie - Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantne klopsiki z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Kaszę opłukujemy ciepłą wodą. Zalewamy ją półtora szklanki wody i gotujemy aż do wchłonięcia wody.
  • Pomidory, mąkę, sos sojowy i przyprawy miksujemy blenderem. Dodajemy ugotowaną kaszę i ponownie miksujemy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  • Z masy formujemy kuleczki i rozkładamy je na papierze do pieczenia.
  • Klopsiki pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów