Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Dziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Jakiś czas temu opublikowałam też na blogu szybkie enchilady z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym, też były przepyszne i polecam gorąco. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 średniej cebuli, z grubsza posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 duże piersi kurczaka, ugotowane lub usmażone, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokorojona w drobną kosteczkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne, lub więcej jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy
  • 1 szklanka ulubionego  sosu pomidorowego, gotowego lub domowej roboty
  • 1 czerwone chilli, bez nasion i drobno posiekane
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • mała garść kolendry, posiekanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz
  • 6 tortilli, podgrzanych w kuchence mikrofalowej by były bardziej elastyczne do składania
  • 2 szklanki startego ulubionego sera żółtego

Przygotowanie:

  1. W średniej rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i paprykę i smaż do lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Wlej bulion i gotuj, aż większość odparuje i całość lekko zgęstnieje.
  2. Dodaj kurczaka, kmin i chilli i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli jeśli lubisz pikantne dania i zdejmij z ognia.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  4. W pojemniku blendera zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu sos pomidorowy, śmietanę, kolendrę, sok z cytryny, 1/2 awokado i chilli. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Rozsmaruj cienką warstwę sosu na dnie naczynia do zapiekania o bokach 20×30 cm. Wymieszaj kurczaka z patelni z resztą awokado i wyłóż równomiernie na wszystkie tortille. Zawiń je jak gołąbki i ułóż zawinięciem dołu. Polej resztą sosu i posyp serem.
  6. Zapiekaj przez 15-20 minut i podawaj gorące.

Smacznego!

Zdjęcie - Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spicy enchiladas with chicken and avocado

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon butter
  • 1/2 medium onion, roughly chopped
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 1 cup chicken stock
  • 2 large chicken boneless, skinless chicken breasts or thighs, cooked and chopped
  • 1 red pepper, finely chopped
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon cayenne powder
  • 1 cup marinara sauce, bought or homemade
  • 1 red chilli, without seeds and chopped
  • 1/2 cup sour cream
  • small handful of cilantro, finely chopped
  • 2 teaspoons lemon juice
  • 2 avocados, diced
  • salt and pepper
  • 6 flour tortillas, heated in microwave if stiff
  • 2 cups grated cheese

Preparation:

  1. In a medium pan, warm butter over medium heat and cook onions and bell pepper until lightly browned, stirring occasionally. Add garlic and cook for about 30 seconds. Stir in chicken stock, cook down until sauce reduces and thickens slightly.
  2. Add chicken, cumin and cayenne stirring until chicken is fully coated. Season to taste with salt and pepper and remove from heat.
  3. Preheat oven to180 oC.
  4. In a small blender, combine marinara, sour cream, cilantro, lemon juice, 1/2 avocado and chilli. Blend until smooth and creamy and season with salt and pepper to taste.
  5. Spread a thin layer of sauce over the bottom of a 20×30 cm baking pan. Combine chicken filling with remaining avocado and divide among tortillas. Roll up tortillas and place in a single layer in pan. Pour sauce over enchiladas and sprinkle with cheeses.
  6. Bake for 15-20 minutes and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów