Pikantne bułeczki z chilli i czarnuszką

Pikantne bułeczki z chilli i czarnuszką

Robiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki.

Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni!

Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne.

Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami.

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 5 szt )

* mąka pszenna – 325 g
* letnia woda – 100 ml
* mleko – 75 ml
* świeże drożdże – 12 g
* jajko -1 szt
* cukier -1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* chili, czarnuszka
+ jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek.

Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy 20minut /200C.

Smacznego!

Zdjęcie - PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów