Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Dawno nie było u mnie zupy więc dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą, pikantną zupę z soczewicy. Jest łatwa do zrobienia, bardzo szybka no i można się wspaniale po niej poczuć. Nasyca ale nie zapycha i jest zdrowa. Bardzo polecam.
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorów
- sól, cukier, pieprz, chilli w proszku
- ulubiona zielenina
Soczewicę opłukać, zalać gorącym bulionem i gotować, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażyć 5 min. Dodać do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory zmiksować i wlać do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem i chilli. Gotować, aż soczewica będzie miękka.
Smacznego:)