Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Dawno nie było u mnie zupy więc dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą, pikantną zupę z soczewicy. Jest łatwa do zrobienia, bardzo szybka no i można się wspaniale po niej poczuć. Nasyca ale nie zapycha i jest zdrowa. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 czerwone papryki
  • puszka pomidorów
  • sól, cukier, pieprz, chilli w proszku
  • ulubiona zielenina

Soczewicę opłukać, zalać gorącym bulionem i gotować, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażyć 5 min. Dodać do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory zmiksować i wlać do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem i chilli.  Gotować, aż soczewica będzie miękka.

Smacznego:)

Kategorie przepisów