Piersi z kurczaka zawijane w szynkę z pesto i mozarellą
W ramach niedzielnego obiadu lubię zrobić coś specjalnego, "odświętnego". To danie wydawało mi się idealne na niedziele. I takie było, mimo braku dodatku w postaci ziemniaków czy ryżu ;)
Przepis pochodzi z książki "Step by Step Cook's Encyclopedia", którą kupiłam w czasie mojej kontraktowej pracy - w biznesparkach czy parkach technologicznych w UK - lub generalnie, do firm przychodzi mobilna tania książka - raz na jakiś czas przychodzą, zostawiają w kantynie stosik książek i formularz zamówień - w czasie przerw można sobie przejrzeć, poczytać, ocenić czy książka nas interesuje, a później zamówić, zostawiając kasę w dziale HR. Po paru dniach przychodzi do nas książka ;) Trzeba przyznać, że wygodny system. No i znów udało mi się kupić książkę "po taniości", bo starsza edycja i zamiast 20 czy 15 funtów zapłaciłam za nią 5 :D. Książka jest świetnie zrealizowana, piękne zdjęcia. Przeglądałam ją w zeszłym tygodniu w fotelu, w poszukiwaniu kolejnych inspiracji - otworzyłam akurat wielkim zdjęciu mac'n'cheese - mąż podszedł i prawie mnie poprosił o podzielenie się jedzeniem, bo tak realistycznie to wyglądało :D. Format nie jest specjalnie poręczny, bardziej albumowy, chociaz w przypadku użytku w kuchni i postawienia pionowo pod ścianą nie jest to już wielkim problemem. Jak wspominałam - książka pełna jest pięknych zdjęć. Ma 384 stron, ponad 800 zdjęć. Podzielone na kilka działów (mięso, drób, owoce morza, warzywa, desery, wypieki) zawiera przegląd kuchni z całego świata - od gulaszu wołowego przez risotto z kurczakiem, paellę po tiramisu i puddingu. Do tej pory przetestowałam 2 przepisy, ale z pewnością będzie ich więcej. Książkę bardzo polecam, szczególnie wzrokowcom ;)
Składniki na 4 porcje (my zrobiliśmy 3, bo tyle mieliśmy piersi)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki zielonego pesto
- 125g mozzarelli (ja uzyłam całą kulę)
- 4 plastry szynki parmeńskiej (zużyłam całą paczkę, na każdą pierś po dwa plastry)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 75ml białego wina wytrawnego lub rosołu drobiowego
- 1 łyżka stołowa oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
Ustaw piekarnik na 220°C. Wyjmij piersi na deskę i natnij w każdej głęboką kieszonkę. W każdej kieszonce umieść odpowiednią porcję pesto i mozzarelli. Zawiń piersi z kurczaka w szynkę i przenieś do naczynia żaroodpornego. Pomidory podziel na połówki i umieść w naczyniu. Piersi dopraw solą i pieprzę, do naczynia wlej wino/rosół i skrop oliwą.
Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż pierś będzie delikatna, sprawdzając w najgrubszej części piersi. Piersi można pociąć w plastry, my przełożyliśmy na talerze w całości.
Podaj z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji: