Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą

Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą
Zdjęcie - Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piersi kurczaka zapiekane z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 60 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, specku lub serrano)
  • 150 g mozzarelli
  • 7 łyżek oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 3 cebule
  • 12 małych marchewek
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Filety z kurczaka dzielimy na porcje i rozbijamy na cienkie płaty. Smarujemy trzema łyżkami oleju Kujawskiego smakowego i odkładamy do lodówki.


Fenkuł dzielimy nożem na ósemki, cebulę szatkujemy w piórka, marchew dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki.


Na 4 łyżkach oleju smakowego podsmażamy kolejno fenkuł, cebule i na końcu marchewki – po kilka minut, do zrumienienia. Łączymy wszystkie warzywa razem na patelni i dodajemy wino, bulion oraz masło. Przykrywamy lekko i dusimy około 40 minut do odparowania cieczy.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C, na płatach kurczaka kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zwijamy ciasno i wstawiamy do formy do zapiekania, skrapiamy olejem, w którym wcześniej marynowało się mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.


Podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz puree z ziemniaków.


Porada:

Mięso nie wymaga solenia, o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów