Piersi kurczaka z winogronami i figami

Piersi kurczaka z winogronami i figami

Upiekę ciasto… Upiekę, na pewno, bo przecież kupiłam śliwki, bo tyle przepisów mam w głowie, tyle już spisane. Na pewno pyszne… Upiekę, ale znów nie dzisiaj, bo czasu brakowało, bo piekarnik był zajęty, bo wróciłam do domu zbyt późno, bo brakło odpowiedniej mąki… A z pierwszej lepszej piec nie będę, bo jak coś robić, to tak jak należy.

Choćby wydawało się to śmieszne, te wszystkie wymówki występują autentycznie, jedna po drugiej od pewnego czasu. Jak nie brakuje mąki, to akurat nie ma mnie w domu, a jak już jestem, to w piekarniku piecze się mięso, a zaraz potem chleb i pizza na kolację. Czysta złośliwość, bo ciasta w moim domu  nie widziano przez pół wakacji, ale upiekę… W końcu na pewno.

Zanim jednak zabiorę się za te wszystkie ciasta, które muszę koniecznie upiec, napiszę Wam o bardzo dobrym, wczesnojesiennym wydaniu piersi z kurczaka. Mięsa z taką słodką, owocową nutą bardzo nam odpowiadają, więc nie stronię od tego typu połączeń. Uważam, że kurczak świetnie komponuje się z winogronami i figami i z pewnością ten przepis jest godny polecenia i zasługuje na zapamiętanie. Przygotowania nie zajmują wiele czasu, marynowanie mięsa nie jest niezbędne, ale warto poświęcić na to godzinkę lub dwie jeśli możemy sobie na to pozwolić. Reszta zajmie już tylko kilka chwil. Danie prezentuje się świetnie i  jeszcze lepiej smakuje.

Zdjęcie - Piersi kurczaka z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 piersi z kurczaka
  • około 300g ciemnych winogron
  • 3-4 świeże figi
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki wina marsala (lub innego słodkiego wina)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników (oprócz wina) przygotuj marynatę. Zalej nią mięso i odstaw na 1-2 godziny.
  • Po upływie wyznaczonego czasu, do mięsa dodaj winogrona i pokrojone na cząstki figi, podlej winem i lekko przemieszaj całość i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Zapiekaj przez około 35-40 minut. Czas dostosuj do wielkości mięsa. Duże piersi będą piekły się dłużej.
  • Mięso po naciśnięciu powinno być sprężyste, ale nie wysuszone.
  • Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Zdjęcie - Piersi kurczaka z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piersi kurczaka z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piersi kurczaka z winogronami i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów