Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym
Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i wbrew pozorom bardzo łatwego w przygotowaniu. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli tego mięsa. Są na prawdę przyjemne w wykonaniu, piersi kacze najpierw obsmażamy na patelni, później dochodzą sobie spokojnie w piekarniku, a sam sos też jest dziecinnie prosty! Podałam je z przepysznymi szparagami zapiekanymi pod serem i były przepyszne. Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w sosie śliwkowym z figami – palce lizać!
Jeżeli jesteś dumnym właściciela Tefal Cuisine Companion to sos właściwie zrobi się sam ? Poniżej przedstawiam przepis w wersji klasycznej i na TCC.
Scroll down for recipe in English
Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi kaczki bez kości i ze skórą
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
- sól i pieprz
- 1 duża pomarańcza
- 4 lub 5 łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki
- brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Na małych oczka zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z niej sok tak by wyszło 1/2 szklanki. Jeżeli to konieczne dopełnij do tej objętości wodą.
- Umieść średni rondelek na średnim ogniu, dodaj sok pomarańczowy, skórkę, sok pomarańczowy, rabarbar, 1 łyżeczkę cukru i cynamon i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar się rozpadnie, a sos zgęstnieje przez około 8 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i odstaw. W celu przygotowania sosu w Tefal Cuisine Companion, umieść wszystkie składniki sosu w misce wyposażonej w mieszadło, włącz program P2 slow cook na 10 minut. Zaglądaj od czasu do czasu i jeżeli konsystencja sosu będzie odpowiednia wyłącz go wcześniej. Na koniec dopraw do smaku i gotowe.
- W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem.
- Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
- Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby “odpoczęło”.
- Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Duck breasts with rhubarb-orange sauce(4 servings)
Ingredients:
- 4 boneless duck breasts
- 1 tsp Chinese five-spice powder
- salt and pepper
- 1 large orange
- 4 or 5 rhubarb stalks, cut into 1 cm pieces
- brown sugar, salt and pepper to taste
- pinch of cinnamon
Preparation:
- Finely grate the zest from the orange, then squeeze 1/2 cup orange juice, adding water to supplement, if needed. In a heavy nonreactive saucepan over medium heat, combine the orange zest, orange juice, rhubarb, brown sugar and cinnamon. Bring to a boil, stirring often. Reduce the heat to medium-low and simmer, stirring occasionally, until the rhubarb is tender and sauce is syrupy, about 8-10 minutes. Season to taste with sugar, salt and pepper. To prepare the sauce in Tefal Cuisine Companion, place all sauce ingredients in the bowl fitted with stirrer, launch P2 slow cook for 10 minutes and season to taste after the beep.
- Meanwhile, preheat the oven to 220 oC and score duck breasts skin with a sharp knife in a criss cross pattern to help render the fat out. Season duck with salt and pepper and five-spice powder.
- Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, place breasts in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.
- Place the breasts onto a dinner plate and top with the sauce and serve!
Enjoy!