Piersi gęsi z jabłkami i żurawiną
Eleganckie danie, bardzo szybkie i proste przy tym do przygotowania- pieczona filety z piersi gęsi podane z jabłkami i słodką, suszoną żurawiną.
Stopień wypieczenia mięsa możecie ustalić sobie sami, ja proponuję 20 minut w piekarniku, by uzyskać (średnio) krwiste porcje. Tak przygotowana gęś jest delikatna i pełna smaku!
Jako dodatek do obiadu ugotowałam nieprażoną (białą) kaszę gryczaną, która świetnie smakować będzie polana sosem zebranym po pieczeniu mięsa.
Składniki- filet z piersi gęsi - 2 szt
- majeranek - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
- jabłko - 2 szt
- żurawina suszona - 3 łyżki
Skórę gęsi natnij na ukos (uważnie, by nie uszkodzić mięsa). Natrzyj majerankiem, dopraw solą i pieprzem. Smaż, zaczynając od strony skóry, po 5 minut z każdej strony.
Mięso ułóż w brytfance do zapiekania. Dookoła ułóż jabłko (ze skórką) pokrojone na ósemki, obsyp żurawiną. Owoce skrop 2 łyżkami tłuszczu, jaki wytopił się na patelni.
Wstaw na 20- 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Ostaw na kilka minut, by mięso odpoczęło.