Pierś z kurczaka z dynią i brokułami
przepis:
1 pierś z kurczaka
kilka różyczek brokułu
kawałek dyni
kawałek pora
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka pokruszonych nasion kolendry
150 ml mleka kokosowego
olej
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki.
Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką, chili, kolendrą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i skropić olejem. Wszystko wymieszać tak aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić na pól godziny.
Dynię obrać, pokroić w kostkę.
Por pokroić w krążki.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Mięso obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Na pozostałym tłuszczu podsmażyć dynię, por i brokuły.
Do warzyw dodać mięso i mleko kokosowe. Gotować do miękkości.
Gotową potrawę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.