Pierś z kurczaka w warzywach
Bardzo lubię ryż z piersią kurczaka, warzywami i sosem słodko-kwaśnym, robi się go szybko i fajnie smakuje (a żeby było szybciej to najwygodniej było kupić gotowy sos w słoiku). Jednak ostatnio staram się używać jak najmniej gotowych produktów, więc podjęłam się poszukiwań przepisu na sos, który godnie mógłby zastąpić ten sklepowy. Szukałam i znalazłam, nie jest może stricte słodko-kwaśny (choć można by było go podrasować ananasem i pewnie taki by się stał), ale i tak bardzo nam zasmakował, więc polecam i podaję przepis dalej :)
Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: "Przyślij Przepis")
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 małego selera
- 1 nieduży por
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2-3 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić mięso i smażyć, aż odparuje wodę. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Por pokroić w półplasterki. Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa, przeciśnięty przez praskę praskę czosnek i smażyć ok. 10 minut. Dorzucić ziele angielskie oraz listki laurowe, wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodać keczup oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ugotowanym na sypko ryżem i posypane posiekaną natka pietruszki.