Pierś z kurczaka w warzywach


Bardzo lubię ryż z piersią kurczaka, warzywami i sosem słodko-kwaśnym, robi się go szybko i fajnie smakuje (a żeby było szybciej to najwygodniej było kupić gotowy sos w słoiku). Jednak ostatnio staram się używać jak najmniej gotowych produktów, więc podjęłam się poszukiwań przepisu na sos, który godnie mógłby zastąpić ten sklepowy. Szukałam i znalazłam, nie jest może stricte słodko-kwaśny (choć można by było go podrasować ananasem i pewnie taki by się stał), ale i tak bardzo nam zasmakował, więc polecam i podaję przepis dalej :)

Zdjęcie - Pierś z kurczaka w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 1 nieduży por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki


Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić mięso i smażyć, aż odparuje wodę. Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Por pokroić w półplasterki. Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa, przeciśnięty przez praskę praskę czosnek i smażyć ok. 10 minut. Dorzucić ziele angielskie oraz listki laurowe, wlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodać keczup oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ugotowanym na sypko ryżem i posypane posiekaną natka pietruszki.

Zdjęcie - Pierś z kurczaka w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z białą kapustą
1

Kotlety mielone z białą kapust…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ziemniaki z piekarnika II

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Klopsiki szwedzkie
1

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami
2

Drobiowa pieczeń z papryką i p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Risotto z dynią i z parmezanem
1

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj