Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i batatami
Przedstawiam świetny przepis na efektowne, ale proste danie - smażoną pierś kaczki z sosem porzeczkowym i puree ze słodkich ziemniaków. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, na którego przygotowanie nie ma się ochoty tracić zbyt wiele czasu. Połączenie chrupiącej kaczki, słodkich batatów i lekko kwaśnego sosu jest wyśmienite i na pewno wszystkim będzie smakować.
Pierś z kaczki
z sosem porzeczkowym
i batatami
- 1 mały batat (320g po obraniu)
- 2 piersi z kaczki (po 240g)
- sól, pieprz
- 50g (2 łyżki) konfitury 100% z czarnej porzeczki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki sosu worcestershire
1) Słodkiego ziemniaka pokroić w plastry i ugotować na parze.
2) Naciąć skórę na piersiach z kaczki, posypać solą i pieprzem.
3) W rondelku wymieszać konfiturę, ocet balsamiczny, sos worcestershire i pieprz.
4) Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5) Piersi położyć na zimnej patelni skórą do dołu.
6) Włączyć duży ogień i smażyć przez ok. 7 minut (od rozgrzania patelni), by wytopić tłuszcz.
7) Odwrócić i smażyć przez 4 minuty.
8) Po usmażeniu odłożyć na kilka minut.
9) Ugotowane bataty ugnieść ze szczyptą soli i przełożyć na talerze.
10) Mięso pokroić na skos, ułożyć na puree i polać sosem.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal
Pierś z kaczki
z sosem porzeczkowym
i batatami
- 1 mały batat (320g po obraniu)
- 2 piersi z kaczki (po 240g)
- sól, pieprz
- 50g (2 łyżki) konfitury 100% z czarnej porzeczki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki sosu worcestershire
1) Słodkiego ziemniaka pokroić w plastry i ugotować na parze.
2) Naciąć skórę na piersiach z kaczki, posypać solą i pieprzem.
3) W rondelku wymieszać konfiturę, ocet balsamiczny, sos worcestershire i pieprz.
4) Gotować na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5) Piersi położyć na zimnej patelni skórą do dołu.
6) Włączyć duży ogień i smażyć przez ok. 7 minut (od rozgrzania patelni), by wytopić tłuszcz.
7) Odwrócić i smażyć przez 4 minuty.
8) Po usmażeniu odłożyć na kilka minut.
9) Ugotowane bataty ugnieść ze szczyptą soli i przełożyć na talerze.
10) Mięso pokroić na skos, ułożyć na puree i polać sosem.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 550 kcal