Pierś z gęsi z jabłkami, suszonymi śliwkami, morelami i żurawiną
Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;)
Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad.
Tak przygotowane mięso smakuje wybornie!
Jest niezwykle aromatyczne i soczyste.
Szczerze polecam sięgnąć, po tak mało doceniane gęsie mięso.
Składniki:
- pierś z gęsi
- 2 jabłka
- 10 suszonych śliwek
- 10 suszonych moreli
- 0.5 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 50ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć.
Przekroić na dwie części.
Skórę naciąć w kratkę.
Piersi natrzeć, solą, pieprzem, rozmarynem i częścią majeranku.
Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po kilku godzinach w lodówce, piersi podsmażyć na patelni, skórą w dół, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.
Po kilku minutach mięso przewrócić i podsmażyć z drugiej strony.
Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć owocami.
Dodać ziarna jałowca i resztę majeranku.
Polać wytopionym podczas smażenia tłuszczem i winem.
Piec w piekarniku 1-1.5 godziny w 180C.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
Gotowe piersi z gęsi podawać w całości lub pokroić w plastry.