Pierś kurczaka faszerowana kurkami
Kolejnym daniem z udziałem kurek, który już dawno zaplanowałam był filet kurczaka nadziany pysznym, leśnym farszem. Kurki podsmażyłam z cebulą i tak przygotowany farsz włożyłam w środek filetów. Brzegi spięłam wykałaczką. Danie podałam z frytkami, które upiekłam w piekarniku razem z filetem.
Składniki:
- 4 pojedyńcze filety z kurczaka
- 40 dag kurek
- 1 cebula
- tymianek
- szklanka bulionu
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki śmietanki
- sól, pieprz
- tymianek
Filety umyć i oczyścić, w każdym zrobić nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Obrane kurki podsmażyć na łyżce masła razem z cebulą. Dodać wino, bulion i śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje a kurki będą al dente. Tak przygotowanym farszem napełnić każdą kieszonkę i spiąć wykałaczką aby nadzienie nie uciekło. Każdą pierś obsmażyć na tłuszczu na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Jeśli zostało sosu z kurek można go przełożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.
Smacznego:)