Pierś kurczaka faszerowana kurkami

Pierś kurczaka faszerowana  kurkami

Kolejnym daniem z udziałem kurek, który już dawno zaplanowałam był filet kurczaka nadziany pysznym, leśnym  farszem.  Kurki podsmażyłam z cebulą i tak przygotowany farsz włożyłam w środek filetów. Brzegi spięłam wykałaczką. Danie podałam z frytkami, które upiekłam w piekarniku razem z filetem.

Zdjęcie - Pierś kurczaka faszerowana  kurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 40 dag kurek
  • 1 cebula
  • tymianek
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • tymianek

Filety umyć i oczyścić, w każdym zrobić nacięcie, tak aby powstała kieszonka. Obrane kurki podsmażyć na łyżce masła razem z cebulą. Dodać wino, bulion i śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje a kurki będą al dente. Tak przygotowanym farszem napełnić każdą kieszonkę i spiąć wykałaczką aby nadzienie nie uciekło. Każdą pierś obsmażyć na tłuszczu  na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obficie posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Jeśli zostało sosu z kurek można go przełożyć do naczynia.  Zapiekać w nagrzanym  do 180 stopni piekarniku około 25 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów