Pierś kaczki z czereśniami
Przedstawiam dziś przepis na obłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa.
Scroll down for recipe in English
Pierś kaczki z czereśniami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi kaczki ze skórą
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki brandy
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 300 g ciemnych czereśni bez pestek i przekrojone na połówki
Przygotowanie:
- Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie nie przeciąć mięsa).
- W miseczce wymieszaj cukier z przyprawą i solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość brandy i wstaw na około 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i wyjmij piersi z lodówki.
- Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
- Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”.
- W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia.
- Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj.
Smacznego!
English version
Duck breast with sweet cherries
(4 servings)
Ingredients:
- 4 duck breasts with skin on
- 1 tablespoon brown sugar
- 1/2 teaspoon five spice powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1/3 cup brandy
- 1 large onion, diced
- 300 g of dark sweet cherries, pitted and halved
Preparation:
- Wash the duck breasts, pat dry with paper towels and score duk fat gently without cutting into the meat underneath.
- In a small bowl, mix the sugar with spices and salt, rub the breasts on the both sides and place skin-side up in a bowl. Pour over prepared brandy and place in the refrigerator for 2 hours, preferably overnight.
- Preheat the oven to 220 oC.
- Turn on the oven and set it to 220 ° C and remove the breasts from the refrigerator.
- Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest for at least 5 minutes.
- Meantime, place the pan on medium heat again, add onion and cook until translucent. Next add juices from roasting duck, the rest of the marinade liquid and cherries. Cook for 2-3 minutes, season with salt and pepper to taste and remove from heat.
- Cut the meat into slices, pour over sauce and serve.
Enjoy!