Pierożki z owocami w sosie waniliowym

Pierożki z owocami w sosie waniliowym
Zdjęcie - Pierożki z owocami w sosie waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z owocami w sosie waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierożki z owocami w sosie waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pierożki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 i ½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, roztrzepane
na sos:
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zimnej wody
Przygotowanie

Włącz piekarnik i ustaw go na 180° C. W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon. Na posypanej mąką powierzchni rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem, po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak, by powstał „pakiecik”.


Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wysmaruj wszystkie jajkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 min, do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając, aż sos ładnie zgęstnieje.


Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów