Pierożki krucho-drożdżowe z wytrawnym nadzieniem
Jakiś czas temu użyłam warzyw i mięsa pozostałych z gotowania rosołu do nadziania naleśników i … wyszły pyszne! Tym razem, jako dodatek do rozgrzewającego kubka buraczanego barszczu przygotowałam krucho-drożdżowe pierożki z podobnym farszem, wzbogaconym jednak większą ilością warzyw i odrobiną pomidorowego smaku.
Smakowały naprawdę fajnie, tak na zimno, jak i podgrzane. A ciasto długo pozostało świeże.
Pierożki krucho-drożdżowe z wytrawnym nadzieniem
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 100 g
- cukier puder - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- drożdże świeże - 25 g
- kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
- żółtko2 - 2 szt
- jajko - 1 szt (1/2 do ciasta i 1/2 do posmarowania wierzchu pierożków)
- farsz
- skrzydło indycze - ugotowane (np. z rosołu)
- udziec wołowy - 500g, ugotowany (np. z rosołu)
- warzywa z rosołu - marchew, pietruszka,seler ...
- groszek - 1/2 szklanki
- fasolka szparagowa - 1/2 szklanki
- cebula - 1szt
- czosnek - 1 ząbek
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- tymianek - 1/2 łyżeczki, suszony
- oliwa - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
iasto: Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru pudru. Mąkę posiekać z masłem, dodac pozostałe składniki, wlać drożdże. Wyrobione ciasto można włożyć na chwilę do lodówki (ja zostawiłam je w lodówce na noc).
Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Dodać rozdrobniony ząbek czosnku oraz pozostałe warzywa oraz mięso podzielone na małe kawałki. Podsmażyć, doprawić koncentratem oraz przyprawami. odstawić do wysygnięcia. (Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, można dodać do niego nieco bulionu).
Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na każdy taki okrąg nałożyć łyżkę farszu, brzegi połączyć jak w klasycznych pierożkach. Gotowe pierożki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w temp. 180oC do momentu lekkiego zbrązowienia wierzchu "pasztecików".