Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki. Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące dymem z drewna bukowego, błyszczące i lekko wytrawne w smaku. Te gotowe, pakowane są straszliwie suche. Nie używaj suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę!
Składniki:
2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli
około 30 wędzonych śliwek
cukier - opcjonalnie
migdały - opcjonalnie
Składniki na masło makowe:
1/4 kostki masła
2 łyżeczki maku
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- mak sparzyć na bardzo gęstym sitku. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać masło z makiem i miodem. Uformować wałeczek, owinąć w folię i umieścić w zamrażarce
- migdały sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Nie jest konieczne użycie migdałów, bez nich pierogi są równie pyszne
- w misce mąkę zaparzyć wrzątkiem i ostrożnie wymieszać. Dodać miękkie masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, podsypać lekko mąką i wykrawać kółka. Na każdym położyć śliwkę nadzianą migdałem i zlepić pieroga. Można śliwkę posypać odrobiną cukru - nie posypywałam. Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować pierogi 2-3 minuty. Wyłowić łyżką cedzakową i natychmiast podawać z krążkami pokrojonego, zimnego masła makowego. Masło powinno rozpuścić się na pierogach i pięknie je oblepić
Uwagi: Pierogi można podawać z gęstą śmietaną.
Jeśli nie lubisz maku "strzelającego" między zębami proponuję masełko ze zmielonym
makiem (przepis znajdziesz tutaj)