Pierogi z soczewicą - najlepsze! ( idealne ciasto na pierogi )

Pierogi z soczewicą - najlepsze! ( idealne ciasto na pierogi )

Może mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku!

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów z soczewicą!

Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często!

Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów!

Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia!

Koniecznie wypróbujcie!

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 1 płaska łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

FARSZ:

* soczewica czerwona – 1 szkl
* marchew – 1szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* majeranek, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.

FARSZ:

Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, ugotowaną soczewicę i drobno startą marchew – przesmażamy kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.

CAŁOŚĆ:

Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Podajemy ze zrumienioną cebulką.

Smacznego!

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów