Pierogi z soczewicą - najlepsze! ( idealne ciasto na pierogi )
Może mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku!
Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą!
Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często!
Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów!
Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 1 płaska łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl
FARSZ:
* soczewica czerwona – 1 szkl
* marchew – 1szt
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* majeranek, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.
FARSZ:
Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie.
Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, ugotowaną soczewicę i drobno startą marchew – przesmażamy kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki.
CAŁOŚĆ:
Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Podajemy ze zrumienioną cebulką.
Smacznego!