Pierogi z soczewicą i grzybami
Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i suszonych grzybów. Idealne na wigilijną kolację .
ciasto :
- ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno posiekać. Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić do napęcznienia. Ugotować do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać posiekane grzybki ,chwilę podsmażyć. Połączyć z soczewicą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać majerankiem i wymieszać. Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wlewać stopniowo wodę z oliwą. Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto. Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować. Wycinać szklanką kółka. Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiej do wypłynięcia na wierzch/ Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną cebulką.