Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami

Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i suszonych grzybów. Idealne na wigilijną kolację .
Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ciasto :

  • ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/ Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli


nadzienie:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie: Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc/ kilka godzin/ , po czym ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno posiekać. Soczewicę zalać wrzącą wodą i pozostawić do napęcznienia. Ugotować do miękkości odsączyć i wystudzić i dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie, dodać posiekane grzybki ,chwilę podsmażyć. Połączyć z soczewicą, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą , pieprzem, posypać majerankiem i wymieszać. Gotowy farsz odstawić w chłodne miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajko i wlewać stopniowo wodę z oliwą. Wymieszać widelcem, a następnie rękami zagnieść ciasto. Gotowe, gładkie ciasto cienko rozwałkować. Wycinać szklanką kółka. Na środku kłaść porcję farszu i zlepić brzegi formując pierożki. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować ok.3 minuty/ najlepiej do wypłynięcia na wierzch/ Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
Polać roztopionym czystym masełkiem lub z podsmażoną cebulką. Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Zdjęcie - Pierogi z soczewicą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów