Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i szpinakiem

Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i  szpinakiem

Zachciało mi się pierogów dzisiaj, ale nie normalnych tylko pokrzywowych. Biegnąc przez las zobaczyłam kępę pokrzyw i przypomniały mi się pierogi Zeni (TUTAJ), która w tamtym roku robiła pierogi w pokrzywowym cieście, idąc dalej zrobiłam ciasto z pokrzywami i farsz również z pokrzywami. Pycha :-) Oczywiście, zamiast biegać zrywałam pokrzywy, paluszki teraz bolą ;-) ale warto było.
Ciasta wyszło mi tak dużo że zrobiłam też makaron łazanki, będzie do zupy, pomidorowej :-) Ciasto na makaron zrobiłam grubsze niż na pierogi.

Pokrzywy po przyniesieniu do domu i obraniu było ok 110 g. Umyłam ją i zalałam wrzątkiem, tak żeby była przykryta.

Ciasto robiłam praktycznie pół na pół mąkę razową orkiszową i białą pszenną (typ 650). Oczywiście wszystko na oko. Najpierw wzięłam ok 1/4 pokrzywy z niewielką ilością jeszcze ciepłej wody (z jej moczenia) zmiksowałam, wsypałam do tego mąkę, najpierw orkiszową, dodałam ok 2 łyżek oleju, trochę soli, mieszałam, dodawałam mąki i później odrobinę ciepłej wody aż wyszło zwarte, nie klejące, miękkie ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy cienko (najlepiej 1-2 mm), nakładamy farsz, sklejamy, odkładamy na ściereczkę, w międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą i olejem. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, gotujemy je jeszcze ok 3 minut od czasu jak wypłyną.

Farsz: Zdjęcie - Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- ok 400 g pieczarek,
- pokrzywa,
- 3 garście szpinaku (pokrzywy było więcej),
- szczypiorek,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Pieczarki umyć, jeśli jest potrzeba obrać, pokroić w grubą kostkę, szpinak i pokrzywę pokroić (bez specjalnego przykładania się), szczypiorek posiekać.
Pieczarki podsmażyć na oleju, posolić, poczekać aż puszczą sok, dodać szpinak i pokrzywę, dusić wszystko razem aż do odparowania wody, na koniec dodać szczypiorek. Dosmaczyć farsz tak jak lubimy.
Dalej postępować tak jak opisałam wcześniej, czyli jak przy każdych pierogach :-)

Najlepsze są od razu po ugotowaniu, u mnie ciasto nie jest zielone, dlatego że mąka była razowa i są raczej brązowe w zielone kropki.
Przepyszne pierogi wyszły :-) Łazanki również :-)

Zdjęcie - Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z pieczarkami, pokrzywą i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów