Pierogi z nadzieniem orzechowym
Znane w moim regionie.....ja niestety pierwszy raz jadłam i muszę wam powiedzieć , że są na maxa odjazdowe:))))
składniki na ciasto:
mąka pszenna
1 jajko
szczypta soli
ciepła woda
Mąkę wsypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i rozwałkować podsypując mąką. Na każdy placek nakładać 1 łyżkę farszu a następnie wykrawać placki. Każdy placuszek zlepić i powtarzać czynność do wykorzystania składników. Pierogi wrzucać na gotującą i lekko posoloną wodę. Dać czas do wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z gara.
Pierogi można podać z ciemnym sosem. Do takiego sosu warto zmiksować odrobinę orzechów i lekko poddusić. Jest pyszne.
składniki na farsz:
orzechy
natka zielonej pietruszki
mięso z karkówki
cebula
pieprz
sól
Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę z przesmażoną cebulką. Obrane orzechy zmielić w blenderze (powiedzmy na bułkę tartą ). Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą.
Nie podaję proporcji, bo wszystko robiłam "na oko". Orzechów w farszu musi być mniej więcej 1/4.