Pierogi z nadzieniem orzechowym

Pierogi z nadzieniem  orzechowym

 

Znane w moim regionie.....ja niestety pierwszy raz jadłam i muszę wam powiedzieć , że są na maxa odjazdowe:))))


 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z nadzieniem  orzechowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki na ciasto:

mąka pszenna

1 jajko

szczypta soli

ciepła woda


Mąkę wsypać na stolnicę. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i rozwałkować podsypując mąką. Na każdy placek nakładać 1 łyżkę farszu a następnie wykrawać placki. Każdy placuszek zlepić i powtarzać czynność do wykorzystania składników. Pierogi wrzucać na gotującą i lekko posoloną wodę. Dać czas do wypłynięcia na powierzchnię, wyjąć z gara.

Pierogi można podać z ciemnym sosem. Do takiego sosu warto zmiksować odrobinę orzechów i lekko poddusić. Jest pyszne.

składniki na farsz:

orzechy

natka zielonej pietruszki

mięso z karkówki

cebula

pieprz

sól

Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę z przesmażoną cebulką. Obrane orzechy zmielić w blenderze (powiedzmy na bułkę tartą ). Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą.

Nie podaję proporcji, bo wszystko robiłam "na oko". Orzechów w farszu musi być mniej więcej 1/4.

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z nadzieniem  orzechowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z nadzieniem  orzechowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów