Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną
Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Farsz:
  • ½ kg gotowanego mięsa z wywaru (może być wieprzowe lub drobiowe)
  • 10 dag ugotowanej na półtwardo kaszy gryczanej
  • 4 łyżki oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • gorąca woda
Przygotowanie

Farsz:

Mięso mielimy w maszynce do mięsa.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojone cebule.

Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.


Ciasto:

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy sól i tyle wody, ile zabierze ciasto.


Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy farszem z kaszą i mięsem, a następnie formujemy pierogi.


Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.


W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 min.

Pierogi wyśmienicie smakują polane tłuszczem z podsmażoną cebulą.


Kategorie przepisów