Pierogi z marchwią i białym serem
przepis:
Farsz do pierogów:
2 marchewki
100 g białego chudego sera
sól, pieprz, cukier
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
masło do polania pierogów
Ciasto na pierogi:
mąka pszenna
gorąca woda
sól
Mąkę pszenną zaparzyć gorącą wodą, dodać sól i dobrze wyrobić ciasto na pierogi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Marchew obrać, opłukać, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Marchew ostudzić i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser rozdusić, wymieszać z marchwią. Dodać rozmaryn, szczyptę utartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielony pieprz.
Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie, na talerzu polać roztopionym masłem.